Głodni ??
"O
tym, że ich kuchnia jest najlepsza na świecie, Japończycy byli
przekonani byli od zawsze. Jedynie co ich zaskoczyło, to czas, jaki
musiał upłynąć, by reszta globu doszła do tego samego wniosku. Tak
naprawdę, co potwierdzi każdy Japończyk, najlepsze jedzenie nie jest w
Tokyo, ale w Kioto. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni zdolnych kucharzy
cenią wyjątkowo wysoko. Doskonałym tego przykładem jest 82-letni Jiro
Ono, właściciel trzygwiazdkowego Sukiyabashi Jiro. Choć zarówno jego
wiek, jak i status materialny pozwoliłyby mu na spokojną kontemplację
opadających płatków kwiatów wiśni, on codziennie osobiście dogląda ryb,
które są serwowane w jego restauracji. Poza pracą nawet latem ma na
rękach delikatne rękawiczki, by nie stracić pozwalającego mu przyrządzić
wyjątkowe rarytasy magicznego zmysły dotyku. Jeśli chodzi o inny zmysł -
smak - to na tle innych kuchnia japońska wyróżnia się stosunkowo małą
ilością używanych przypraw. Tradycyjne dania japońskie oparte są na ryżu
i wszystkim, co da się uzyskać z morza : rybach, ośmiornicach,
krewetkach, a nawet glonach. Cechą charakterystyczną tej kuchni jest
dbałość o detale. Zdarzają się wypadki, że poszczególne składniki
dowożone są danej restauracji nawet z odległości kilkuset kilometrów ! W
klasycznej restauracji japońskiej przed jedzeniem dostaniemy gorący
ręcznik do rąk. Potem spożyjemy posiłek, który zazwyczaj składa się z
zupy i trzech okazu, czyli czegoś, co przypomina nasz drugie danie.
dzieli się je w zależności od sposobu przyrządzania - potrawy mogą być
surowe, grillowane, gotowane w wodzie lub na parze czy smażone.
Niezwykle popularne są też dania jednogarnkowe, które powinny zaspokoić
głód całej rodziny. Zarówno tradycyjne szaszłyki z grillowanych
kurczaków yakitori, jak i sushi są doskonałą zakąską do wina ryżowego
sake. Wyżnym składnikiem japońskiej diety są tofu i miso - stosunkowo
rzadko spotykane gdzie indziej produkty oparte na zdrowej soi. W dużej
mierze to właśnie sposób odżywiania przyczynia się do tego, że
przeciętna długość życia Japończyka (mężczyzn - 79 lat, kobiet - 86 lat)
należy do najwyższych na świecie.
Pałeczki :
Jedzenie
pałeczka wiąże się szeregiem zakazów. Nie wolno wymachiwać nimi nad
talerzem, nadziewać na nie potrawy, przesuwać talerza wbijać pałeczek w
miskę pełną ryżu, co jest symbolem śmierci.
Sushi:
Składa
się nie tylko z surowych ryb. Niektóre jego rodzaje to kompilacja ryżu,
ryb, czerwonych mięs, warzyw i owoców morza skąpanych w sosie sojowym i
przyprawionych chrzanem wasabi. Całości dopełniają plasterki imbiru."
Można mieć kuchnie japońską nawet w naszych kuchniach. Wejdźcie na stronę :
http://www.sushi-online.pl/sushi-przepisy
I
przyrządźcie przepyszne sushi jakie tylko chcecie, albo sami wymyślcie
własne przepisy. Jeśli mogę prosić to mi przyślijcie :]
Cytat z książki: "Japonia cuda świata" autorstwa Magdaleny Patryas, Macieja Miłosza i Natalii Klorek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz