sobota, 23 czerwca 2012

W kuchni nie tylko sushi

Głodni ??

"O tym, że ich kuchnia jest najlepsza na świecie, Japończycy byli przekonani byli od zawsze. Jedynie co ich zaskoczyło, to czas, jaki musiał upłynąć, by reszta globu doszła do tego samego wniosku. Tak naprawdę, co potwierdzi każdy Japończyk, najlepsze jedzenie nie jest w Tokyo, ale w Kioto. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni zdolnych kucharzy cenią wyjątkowo wysoko. Doskonałym tego przykładem jest 82-letni Jiro Ono, właściciel trzygwiazdkowego Sukiyabashi Jiro. Choć zarówno jego wiek, jak i status materialny pozwoliłyby mu na spokojną kontemplację opadających płatków kwiatów wiśni, on codziennie osobiście dogląda ryb, które są serwowane w jego restauracji. Poza pracą nawet latem ma na rękach delikatne rękawiczki, by nie stracić pozwalającego mu przyrządzić wyjątkowe rarytasy magicznego zmysły dotyku. Jeśli chodzi o inny zmysł - smak - to na tle innych kuchnia japońska wyróżnia się stosunkowo małą ilością używanych przypraw. Tradycyjne dania japońskie oparte są na ryżu i wszystkim, co da się uzyskać z morza : rybach, ośmiornicach, krewetkach, a nawet glonach. Cechą charakterystyczną tej kuchni jest dbałość o detale. Zdarzają się wypadki, że poszczególne składniki dowożone są danej restauracji nawet z odległości kilkuset kilometrów ! W klasycznej restauracji japońskiej przed jedzeniem dostaniemy gorący ręcznik do rąk. Potem spożyjemy posiłek, który zazwyczaj składa się z zupy i trzech okazu, czyli czegoś, co przypomina nasz drugie danie. dzieli się je w zależności od sposobu przyrządzania - potrawy mogą być surowe, grillowane, gotowane w wodzie lub na parze czy smażone. Niezwykle popularne są też dania jednogarnkowe, które powinny zaspokoić głód całej rodziny. Zarówno tradycyjne szaszłyki z grillowanych kurczaków yakitori, jak i sushi są doskonałą zakąską do wina ryżowego sake. Wyżnym składnikiem japońskiej diety są tofu i miso - stosunkowo rzadko spotykane gdzie indziej produkty oparte na zdrowej soi. W dużej mierze to właśnie sposób odżywiania przyczynia się do tego, że przeciętna długość życia Japończyka (mężczyzn - 79 lat, kobiet - 86 lat) należy do najwyższych na świecie.

Pałeczki :
Jedzenie pałeczka wiąże się szeregiem zakazów. Nie wolno wymachiwać nimi nad talerzem, nadziewać na nie potrawy, przesuwać talerza wbijać pałeczek w miskę pełną ryżu, co jest symbolem śmierci.

Sushi:
Składa się nie tylko z surowych ryb. Niektóre jego rodzaje to kompilacja ryżu, ryb, czerwonych mięs, warzyw i owoców morza skąpanych w sosie sojowym i przyprawionych chrzanem wasabi. Całości dopełniają plasterki imbiru."

  


Można mieć kuchnie japońską nawet w naszych kuchniach. Wejdźcie na stronę :
http://www.sushi-online.pl/sushi-przepisy

I przyrządźcie przepyszne sushi jakie tylko chcecie, albo sami wymyślcie własne przepisy. Jeśli mogę prosić to mi przyślijcie :]
Cytat z książki: "Japonia cuda świata" autorstwa Magdaleny Patryas, Macieja Miłosza i Natalii Klorek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz